22 september 2011

Culture For Life, Gastsprekers

Bedrijf/opdrachtgever
NHTV Vrijetijdsmanagement Breda
Culture For Life Programma, gastsprekers

Opdracht en mijn rol en verantwoordelijkheden daarbinnen:
Ik had de opdracht om gedurende 4 blokken tijdens het speciale MCI programma: ‘Culture For Life’ naar gastcolleges van gastsprekers te gaan. Het was de bedoeling dat ik tijdens deze colleges goed zou luisteren en informatie zou oppakken. Verder moest ik me bewust worden van mijn werkveldomgeving en marktgericht te werk gaan. Het creëren van netwerken was ook belangrijk.

Verloop opdracht:
Het volgen van de colleges en actief luisteren naar de sprekers is goed verlopen. Ik heb actief proberen te luisteren, naderhand opgeschreven wat ik geleerd heb, en dingen gevraagd aan de sprekers als ik meer wilde weten. Ik heb op deze manier een beter beeld gekregen van mijn toekomstige werkveld. Ook heb ik nuttige tips gehoord die van belang kunnen zijn gedurende mijn studie.
Competenties
- marktgerichtheid (2)
- netwerken (2)
- omgevingsbewustzijn (2)


Competentie marktgerichtheid, Culture For Life (niveau 2)

Situatie
Ik had een gastcollege van Bas van Baal een oud NHTV student die het een en ander kwam vertellen over zijn eigen bedrijf.

Taak
Er werd van mij verwacht dat ik in staat zou zijn om contacten met experts buiten de eigen organisatie te onderhouden. In dit geval zou ik goed moeten luisteren naar deze oud student aangezien hij belangrijke tips zou kunnen geven die later van pas zouden kunnen komen.

Actie
Tijdens dit gastcollege heb ik goed opgelet omdat ik het interessant vond om te weten hoe hij een eigen bedrijf was gestart omdat hij ooit in dezelfde positie heeft gestaan als ik nu(NHTV student). Ik heb tips van hem in me opgenomen en genoteerd zodat ik deze later zou kunnen toepassen. Zo vertelde hij dat het belangrijk is om stappen te ondernemen en zelf achter bedrijven aan te gaan waar jij mogelijkheden ziet. Je krijgt dingen niet vanzelf voor elkaar. Verder gaf hij aan dat je gewoon alles moest proberen. Een fijne tip, nee heb je, en ja kun je krijgen! Verder werd er meerdere malen bevestigd hoe belangrijk het is om netwerken op te bouwen tijdens je studie. Onder deze uitspraak heb ik na afloop van het college een dikke streep gezet!

Resultaat
Na afloop van het college ben ik mijn netwerken uitgebreid gaan uitteken zodat ik een beter overzicht kreeg van de netwerken die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd. Ik was al goed bezig om mijn netwerken uit te breiden en contacten te onderhouden met experts buiten de organisatie. Na afloop van dit college was ik vastbesloten om dit door te zetten in de toekomst.

Terugkoppeling
In een vergelijkbare situatie zou ik zeker weer deelnemen aan een gastcollege van een oud NHTV student. Ik vond het erg leerzaam om te horen wat iemand na afloop van mijn studie heeft weten te bereiken en hoe hij dit heeft weten te bereiken. Ook de tips die worden gegeven kan ik goed gebruiken. Toen nogmaals benadrukt werd dat netwerken van groot belang zijn binnen deze branche werd voor mij bevestigd dat ik goed op weg ben. Ik heb de afgelopen jaren verschillende netwerken weten op te bouwen en ik ga hier in de toekomst absoluut mee verder zodat ik contacten leg met potentiële markten.


Competentie netwerken, Culture For Life (niveau 2)

Situatie
We hadden een gastcollege over ‘theater’’ waarin informatie werd geven over de trends –en ontwikkelingen binnen het theater in het verleden, heden en de toekomst.

Taak
Er werd van mij verwacht dat ik op een pro – actieve wijze relaties zou leggen met mensen buiten de NHTV die later van pas zouden komen. Ook zou ik kansen moeten pakken om anderen te ontmoeten en direct actief interesse moeten tonen door initiatieven te nemen tot informatie-uitwisseling.

Actie
Omdat ik geïnteresseerd ben in theater sprak dit gastcollege mij direct aan om erheen te gaan. Tijdens het college heb ik me actief opgesteld en veel vragen gesteld. Dit waren vooral vragen met betrekking tot klantenbinding van het theater. Waarom is het dan zo moeilijk om nieuwe klanten te binden? Het werd mij duidelijk dat een theater erg veel moeite moet doen willen zij een nieuwe klanten aantrekken. Het kost vaak meer tijd, dan dat het wat oplevert. Het is daarom vaak makkelijker om oude klanten te behouden. En waarom lukt het, het kleine theater niet om stand te houden maar de grote theaters wel?
Het blijkt dat mensen liever af en toe naar een grote show gaan (bijv. caberet, musical) en daar eenmalig veel geld aan uitgeven, in plaats van dat ze wekelijks een show bezoeken die ze niet helemaal geweldig vinden.
Na afloop van het college heb ik aan de desbetreffende expert nog het een en ander gevraagd over werkzaamheden binnen het theater omdat ik hier erg nieuwsgierig naar was en hier eventueel stagemogelijkheden zou zien. Zo heb ik onder andere gevraagd wat de organisatorische mogelijkheden binnen het theater konden zijn, en welke werkzaamheden productieteams uitvoeren. Ook wilde ik weten of stages voornamelijk gericht waren op de marketingafdeling, omdat ik een andere theaterstage nog niet eerder was tegengekomen.
Als antwoord kreeg ik te horen dat er inderdaad veel marketingstages aangeboden worden binnen het theater maar dat er ook mogelijkheden zijn om organisatorische werkzaamheden te leren zoals productie of het organiseren van relatie-evenementen. Er waren dus heel wat meer mogelijkheden dan ik voorheen had gedacht, maar het werd vaak beperkt aangeboden in stages.
Tijdens het college werd ik me er ook van bewust dat het theater de afgelopen eeuwen zo veel ontwikkeling heeft doorgemaakt. De oorsprong van theater lag bij religie en vooral bedoeld was om de goden te eren terwijl het nu wordt gezien als een levende voorstelling voor het publiek.

Resultaat
Doordat ik me actief heb opgesteld, en veel vragen heb gesteld over het ‘theater’ zijn voor mij een hoop zaken duidelijk geworden met betrekking tot werkzaamheden binnen het theater. Van geschiedenis en oorsprong van het theater weet ik nu ook veel meer.
Verder was dit een goede manier om informatie uit te wisselen met betrekking tot het theater. Omdat het mij leuk lijkt om werkzaam te zijn binnen een theater was dit een mooie kans om iemand te ontmoeten uit het werkveld.

Terugkoppeling
In een vergelijkbare situatie ga ik weer actief luisteren en veel vragen stellen. Op deze manier laat ik namelijk zien dat ik interesse toon tot informatie –uitwisseling. Ik laat zien dat ik graag wil en ervoor opensta om mensen uit het werkveld te ontmoeten. Ook zou ik zeker weer een college bezoeken als het wordt gegeven door experts die van belang zijn binnen het werkveld waar ik later graag werkzaam zou willen zijn. Dit is namelijk een goede manier om in contact te komen met experts.
In de toekomst wil ik zeker blijven netwerken omdat ik op deze manier mogelijkheden en kansen voor mezelf creeër.Competentie omgevingsbewustzijn, Culture For Life (niveau 2)

Situatie
We hadden een interactief gastcollege over ‘Inleiding Creative Industries’’ waarin de specialisatie MCI breed werd toegelicht aan de hand van verhalen, foto’s en informatie. Ook werd er toegelicht hoe MCI zich uitte binnen culturen van verschillende landen.

Taken
Er werd van mij verwacht dat ik oog zou hebben voor belangrijke trends –en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Ook zou ik me bewust moeten tonen van cultuurverschillen met betrekking tot MCI. Verder werd er verwacht dat ik breed geïnformeerd zou zijn door het lezen van kranten. Ten slotte zou ik moeten begrijpen aan welke maatschappelijke invloeden de vrijetijdsbranche bloot staat.

Acties
Tijdens het gastcollege heb ik me actief opgesteld en geluisterd naar wat er verteld werd. Aan de hand van foto’s en informatie werden er verschillende ontwikkelingen met betrekking tot MCI toegelicht.
Zaken waarvan ik dacht dat het mogelijke trends of ontwikkelingen zouden kunnen zijn, heb ik aangekaard, om er vervolgens vragen over te stellen. Ik heb alles opgeschreven zodat ik bij de creatieve opdracht op de hoogte zou zijn van de belangrijkste trends –en ontwikkelingen. Doordat ik zelf regelmatig in kranten en op het internet informatie opzoek over de vrijetijdsbranche kon ik tijdens het college mijn eigen gevonden informatie checken met die van de expert. De foto’s en verhalen hebben ervoor gezorgd dat ik een beter beeld kreeg van de cultuurverschillen met betrekking tot MCI die er bestaan in verschillende landen.
Ook werden er vragen gesteld over de culturele sector binnen de vrijetijdsbranche. Wat zou jij hier zelf later in willen gaan doen? Dit heeft me ook aan het denken gezet tijdens en na afloop van het college.

Resultaat
Door goed op te letten, en mijn eigen informatie te vergelijken met de verkregen informatie, heb ik een duidelijk beeld gekregen van MCI, mijn toekomstig werkveld. De maatschappelijke invloeden waarover ik zo nu en dan had gelezen in de krant kwamen ook in de presentatie naar voren. Dankzij dit college ben ik op het gebied van MCI veel breder geïnformeerd. Ook de cultuurverschillen van verschillende landen zijn me duidelijk geworden, en hoe kunst binnen openbare ruimtes wordt toegepast.

Terugkoppeling
In een vergelijkbare situatie zou ik me weer actief opstellen omdat ik heb gemerkt dat dit wordt gewaardeerd door een opdrachtgever. Ik laat op deze manier namelijk zien dat ik ook daadwerkelijk geïnteresseerd ben in het werkveld. Door vragen te stellen en eigen informatie te delen laat ik zien dat ik me bezig houdt met mijn omgeving (werkveld).
En hoe meer vragen ik stel hoe meer ik straks weet over mijn toekomstig werkveld!